Πάμε από το κακό στο χειρότερο σε αυτό το νησί που πληγώνουμε, διαρκώς, με τη συμπεριφορά μας. Το 2010 ξεκίνησε πολύ άσχημα και εξελίσσεται στον ίδιο ρυθμό σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα, η οποία εξακολουθεί να μας «εκπλήσσει», γιατί κάθε φορά έχει κι άλλη μορφή, δεδομένου ότι στο χρονικό διάστημα δύο περίπου μηνών σχεδόν έχουμε καλύψει όλη την γκάμα της αποκλίνουσας συμπεριφοράς εάν αναλογιστούμε ότι έχουν καταγραφεί:
Οι δύο ληστείες, της Alpha Bank και της Δ.Ο.Υ.
Η σύλληψη ομάδας αλλοδαπών, Αλβανικής καταγωγής, για σωρεία κλοπών στη Ζάκυνθο
Η αυτοκτονία του Αστυνομικού Διευθυντή Βασίλη Πατσούρη
Πληθώρα υποθέσεων ναρκωτικών με σημαντικές ποσότητες, κυρίως ηρωίνης
Εγκληματικές ενέργειες, λόγω οικονομικών διαφορών (τοκογλυφίες)
Ξυλοδαρμοί στην πλατεία Αγίου Λουκά και χειροβομβίδες σε μάντρα οικοδομικών υλικών στο Γαϊτάνι
Ρεζίλεμα άνευ προηγουμένου στις εκπομπές της Αγγελικής Νικολούλη στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, χωρίς κανένας τοπικός φορέας να λαμβάνει επίσημη θέση
Και όσα άλλα δεν ξέρουμε, γιατί υπάρχουν και εγκλήματα που συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες, στο άβατο της οικογενειακής εστίας, τα οποία πολύ δύσκολα βλέπουν το φως της δημοσιότητας
Η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και καμία Αρχή δεν κάνει τίποτα, για να σταματήσει τον κατήφορο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέχρι τον τελευταίο αιρετό, αλλά και πολίτη, γιατί είναι, πλέον, σαφές ότι έχουμε καταντήσει κοινωνία ιδιωτών, με την αρχαία έννοια του όρου.
Το πρόβλημα της παραβατικότητας, ιδιαίτερα της νεολαίας, απαιτεί συνολική αντιμετώπιση και όχι σπασμωδική και κατασταλτική, γιατί, όταν συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα, αυτή που έχει αρρωστήσει πρώτα είναι η οικογένεια και μετά το παιδί.
Ωστόσο, πέρα από τις υποθέσεις της νεανικής παραβατικότητας, που απασχολούν, κατά κόρον, το αστυνομικό δελτίο, υπάρχει και οικονομική κρίση, η οποία έχει οδηγήσει σε απελπισία πολλούς επιχειρηματίες, με ληγμένες επιταγές, που, πολλές φορές, οδηγούνται σε βίαιες συμπεριφορές, προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι μπορούν από την περιουσία τους.
Επίσης, είναι γνωστό ότι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου έχει τονίσει, επανειλημμένως, ότι η πραγματική διαφθορά βρίσκεται αλλού, δηλαδή σε τοπικούς φορείς και οργανισμούς και είναι αλήθεια, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα χαΐρια των τοπικών μας αρχόντων με κορυφαία τα σκάνδαλα στο Δήμο Ζακυνθίων και την Επιχείρηση Καθαριότητας.
Επιπροσθέτως, οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν αδυναμίες στην Υπηρεσία, οι οποίες έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς, αλλά χωρίς αποτέλεσμα και αυτό που αιτούνται μόνιμα είναι η ίδρυση Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Κλοπών, ουσιαστική αστυνόμευση και λειτουργία του Κέντρου Χορήγησης Υποκατάστατων, ούτως ώστε, αφενός, να περιοριστεί η μικροεγκληματικότητα και το εμπόριο εξαρτησιογόνων ουσιών και, αφετέρου, να παρέχεται υποστήριξη σε γονείς με παραβατικά παιδιά, κάτι που παραμένει έως σήμερα όνειρο θερινής νυκτός!
Εκτός των παραπάνω φυσικά, υπάρχει μια κοινωνία που δοκιμάζεται κάθε στιγμή, η οποία προσπαθεί να βρει το δρόμο της, αλλά αδυνατεί, γιατί, για να γίνει αυτό, χρειάζεται παιδεία, κάτι το οποίο δεν έχουμε, με αποτέλεσμα από εκεί να πηγάζουν όλα τα δεινά. Οπότε είναι σίγουρο ότι θα έρθουν χειρότερες ημέρες.
Ας ελπίσουμε ότι ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής, Ταξίαρχος κ. Καραγιάννης θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα – αν και η αρχή ήταν λίγο ανάποδη, τον …. «υποδεχθήκαμε» με την έκρηξη στο Mπαράζ – γιατί αν πετύχει θα είναι καλό για την καριέρα του αλλά και για εμάς.




