
Νωπές οι αναμνήσεις από τον υποβιβασμό του Παναρτεμισιακού στη β’ κατηγορία, πριν 2 περίπου χρόνια. Τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί τότε είχαν “σημαδέψει” το τοπικό ποδόσφαιρο.
Η προκήρυξη πριν δύο περιόδους ανέφερε ότι από την Α’ κατηγορία θα υποβιβαζόντουσαν 2 ομάδες. Η μία (τελευταία) απευθείας θα έπεφτε… σούμπιτη στη β’ κατηγορία και η άλλη (11η) θα έδινε αγώνες μπαράζ με εκείνη που τερμάτιζε στη 10η θέση, εφόσον η διαφορά που προέκυπτε μεταξύ των προαναφερθείσων ομάδων δεν ήταν μεγαλύτερη των 7 βαθμών.
Ο Παναρτεμισιακός που είχε ξεκινήσει με όνειρα και φιλοδοξίες τότε μόνο ικανοποιητική πορεία δεν είχε. Έχοντας ποδοσφαιριστές με εμπειρίες που την προηγούμενη σαιζόν μερικοί έκαναν πορεία Πρωταθλητισμού με το Τσιλιβή, ο Παναρτεμισιακός απογοήτευσε και τον πιο απαισιόδοξο υποστηρικτή της ομάδας. Η διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα στην τότε (νεοφερμένη) διοίκηση και τον Βασίλη Οικονόμου έφεραν την ομάδα στα πρόθυρα της διάλυσης. Οι ρόλοι που ανατέθηκαν στη συνέχεια στον Αλέκο Αντίοχο αλλά και στον Σπύρο Νικολούτσο δεν στάθηκαν “ασπίδα” μπροστά στα προβλήματα και τις φουρτούνες που είχαν προηγηθεί.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η ομάδα να κινδυνεύει για αρκετό καιρό με υποβιβασμό.
Το σωματείο του Δήμου Αρτεμισίων καταφέρνει με… νύχια και με δόντια να μπει στους αγώνες μπαράζ, επικρατώντας τελευταία αγωνιστική του Αστέρα Μαχαιράδου με 3-1 στο Δημοτικό Γήπεδο Μαχαιράδου. Η τύχη φέρνει τον Παναρτεμισιακό αντιμέτωπο με τον Άρη Αγίου Δημητρίου – με μειονέκτημα έδρας. Το οξύμωρο στην υπόθεση ήταν η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Βασ. Οικονόμου στους “κιτρινόμαυρους” λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσουν οι ψυχοφθόροι αγώνες.
Ο Άρης Αγίου Δημητρίου υποδέχεται τον Παναρτεμισιακό τέλος της άνοιξης του 2008 στην πρώτη κόντρα των δύο ομάδων στο Ενωσιακό γήπεδο με το παρασκήνιο που υπάρχει λίγες μέρες και ώρες πριν τον αγώνα να παίζει τον δικό του ρόλο. Ο Παναρτεμισιακός καταφέρνει και παίρνει ισοπαλία (1-1) σε ένα ματς που μύρισε… μπαρούτι όλη την ώρα και ήταν γεμάτο ένταση. Στη… δεύτερη συνάντηση ο Παναρτεμισιακός όπως – όπως σημειώνει μεγάλη νίκη με 2-1 και η πίστη της παραμονής μεταφερόταν στην ομάδα που μπήκε με μειονέκτημα έδρας.
Με ισοπαλία στο τρίτο παιχνίδι ο Παναρτεμισιακός έπαιρνε την παραμονή του και το εισιτήριο στην Α’ κατηγορία της επόμενης περιόδου. Το 3ο παιχνίδι ξεκινά με τον Άρη να είναι ανώτερος στα πρώτα λεπτά και να πιέζει στο μισό γήπεδο τον αντίπαλό του. Γύρω στο 20ο λεπτό της αναμέτρησης ο Παναρτεμισιακός προσπαθεί να ηρεμήσει το παιχνίδι για να ακολουθήσει αντεπίθεση από τους “γαλανόλευκους”. Ο επόπτης Πλέσσας σηκώνει το σημαιάκι υποδεικνύοντας οφ σάϊντ για τους φιλοξενούμενους και ο πάγκος του Παναρτεμισιακού “πετάγεται” και διαμαρτύρεται πολύ έντονα. Ο διαιτητής της συνάντησης Ευαγ. Βαϊνάς κατευθύνεται προς τον πάγκο του Παναρτεμισιακού βγάζοντας την κόκκινη κάρτα σε έναν συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή, τον Ν. Βαρβαρίγο. Ο παίκτης του Παναρτεμισιακού κατευθύνεται απειλητικά προς τον διαιτητή, τον σπρώχνει και ο Βαϊνάς διακόπτει τη συνάντηση που δεν συνεχίστηκε ποτέ από τότε.
Αποτέλεσμα; Ο Βαϊνάς τυλίγει σε ένα φύλλο χαρτί τον Παναρτεμισιακό γράφοντας στο φύλλο αγώνα ότι ένιωσε δυσφορία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχίσει να διαιτητεύει. Η ΕΠΣ Ζακύνθου 2 εβδομάδες αργότερα αποφασίζει να εφαρμόσει το γράμμα του νόμου και να τιμωρήσει τα Λαγκαδάκια με υποβιβασμό στη Β΄ κατηγορία, σύμφωνα με τα γραφόμενα του διαιτητή που είχε δικαίωμα να πράξει όπως έπραξε από τη στιγμή που δέχθηκε επίθεση (έστω και ανώδυνη) και υπήρξε σωματική επαφή μεταξύ αυτού και ποδοσφαιριστή.
Ο Παναρτεμισιακός προσπαθεί να φέρει την υπόθεση στα άκρα προσφεύγοντας ακόμα και στην ΕΠΟ, όμως οι προσπάθειες ήταν μάταιες. Τα Λαγκαδάκια εκδίδουν πολύ σκληρή ανακοίνωση κατά του Βαϊνά λίγες μέρες μετά την οριστική απόφαση της Ένωσης και μια ομάδα που είχε ξεκινήσει με φιλοδοξίες εκείνη την περίοδο υποβιβάζεται στη Β’ κατηγορία.
Μέσα στο σίριαλ Παναρτεμισιακού – Αγ. Δημητρίου – Βαϊνά πρέπει να επισημανθούν και δύο ακόμα περιστατικά-υποθέσεις, τις οποίες η “Ητζ” είχε υπογραμμίσει και τότε. Το ένα είχε να κάνει την ένσταση που είχε καταθέσει ο Παναρτεμισιακός για τον Ζαχαρία Τόδρη πριν τη λήξη της περιόδου, θεωρώντας ότι συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής ήταν αλλοδαπός σε όλα τα επίπεδα και το άλλο ήταν πολύ άσχημη χειρονομία του Βαϊνά στην πλευρά του Παναρτεμισιακού στον αγώνα Εθνικός Σκουλικάδου – Παναρτεμισιακός στο γήπεδο των Πηγαδακίων.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Ο Άρης έχει πιο ποιοτική ομάδα από τότε, ο Παναρτεμισιακός είναι σίγουρα πιο δουλεμένος από τότε (ο Μουζάκης τη δούλεψε αυτή την ομάδα) και ο Βαϊνάς είναι σίγουρα εντελώς διαφορετικός από τότε. Κι όλα αυτά είναι αποδεδειγμένα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να σφυρίξει ο ίδιος διαιτητής στο Μαχαιράδο και νομίζουμε ότι αυτό είναι αυτονόητο για το καλό και των τριών πλευρών.
Το ντέρμπι της χρονιάς στην ουρά του βαθμολογικού πίνακα της Α’ κατηγορίας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, όμως καμιά πλευρά δεν πρέπει να σκεφτεί το παρελθόν για να κατέβει να αγωνιστεί. Η κρισιμότητα της συνάντησης ίσως επιφέρει ξανά φορτισμένο κλίμα. Το ποδόσφαιρο όμως είναι παιχνίδι και χαρά και κανείς δεν πρέπει να μείνει σε μικρότητες, λάθη, εντάσεις και αντιπαλότητες από το παρελθόν.




