Σε μια σημαντική αποκάλυψη προχώρησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγανά, Σάββας Χαϊκάλης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του σώματος, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, γνωστοποίησε έγγραφο των Οικονομικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με το οποίο το χρέος του Δήμου θα ξεπεράσει, κατά πολύ, τα 3.000.000 ευρώ!
Όλο αυτό το διάστημα υπήρχε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Δημάρχου, Διονύση Κομιώτη, και του κ. Χαϊκάλη, αφού ο πρώτος υποστήριζε ότι το χρέος δεν ξεπερνά τα 2.600.000 ευρώ, ενώ ο δεύτερος υποστήριζε ότι αυτό θα εκτοξευτεί στα 4.000.000 ευρώ, άποψη με την οποία απ΄ ότι φαίνεται συμφωνούν και οι Οικονομικές Υπηρεσίες!
Οι υπάλληλοι, μάλιστα, της Υπηρεσίας ζητούν από τη δημοτική αρχή να μην προγραμματίσει τίποτα καινούριο στο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2010!
Στο έγγραφο των Οικονομικών Υπηρεσιών, το οποίο αποτελεί εισηγητική έκθεση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2010, αναφέρονται τα παρακάτω:
“Ξεκινώντας την προεργασία για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του έτους 2010, διαπιστώνουμε τα εξής:
Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του 2009 και με ευοίωνες προοπτικές όσον αφορά τα έσοδα και αφού γράψαμε τις στάνταρ δαπάνες, διαπιστώνεται πλεόνασμα μόνο 1.400.000 ευρώ περίπου. Δεν έχουν γραφεί πιστώσεις για τη ΔΗΚΕΛΑ, για αποθεματικό, για συμμετοχή σε εκθέσεις του Δήμου (τουριστική προβολή), κ.λ.π. Πρέπει υποχρεωτικά να εγγραφούν οι οφειλές του Δήμου, που θα υπερβούν κατά πολύ τα 3.000.000 ευρώ. Επίσης, πρέπει να εγγραφούν όλα τα έργα του τεχνικού προγράμματος 2009, που έχει ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία και δεν έχει ολοκληρωθεί και μέχρι στιγμής είναι άγνωστο το ύψος του ποσού αυτού. Μιλάμε για έργα από ίδιους πόρους, διότι τα έργα που είναι από χρηματοδοτήσεις δεν μας επηρεάζουν.
Με αυτά τα δεδομένα μόνο, για να ισοσκελισθεί ο προϋπολογισμός του 2010, πρέπει να εγγραφούν έσοδα, τα οποία γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ και αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, διογκώνοντας τα χρέη.
Για το λόγο αυτό εμείς, εκτιμούμε ότι δεν πρέπει να προγραμματισθεί τίποτα καινούριο στο τεχνικό πρόγραμμα, ακόμα και τα έργα του τεχνικού προγράμματος 2009 για τα οποία δεν ξεκίνησε καμία διαδικασία.
Δεδομένης της γενικής οικονομικής κατάστασης και το γεγονός της μεγάλης μείωσης των τελών παρεπιδημούντων, παρακαλούμε να έχετε υπόψη σας τα παραπάνω κατά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων των οργάνων του Δήμου” σημειώνεται.
Η απάντηση του Δημάρχου
Ο Δήμαρχος Λαγανά, πάντως, έδωσε διαφορετική διάσταση στο ζήτημα που έχει προκύψει με τις Οικονομικές Υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας πως το συγκεκριμένο έγγραφο έχει σταλεί πριν από έναν μήνα, κάτι που σημαίνει ότι στο διάστημα αυτό τα οικονομικά στοιχεία έχουν αλλάξει και το χρέος δεν ξεπερνά τα 2.650.000 ευρώ.
“Ο προϋπολογισμός του Δήμου Λαγανά θα ψηφιστεί την Παρασκευή και θα είναι “σφιχτός”, καθώς και ρεαλιστικός. Αυτό σημαίνει ότι θα λάβουμε υπόψιν την εισήγηση των Οικονομικών μας Υπηρεσιών. Τα νούμερα τα οποία δόθηκαν από τις Υπηρεσίες μας στις 21 Ιανουαρίου του 2010, έχουν αλλάξει και αυτό όφειλε να το γνωρίζει ο κ. Χαϊκάλης. Το χρέος, λοιπόν, δεν θα ξεπερνά τα 2.650.000 ευρώ. Επισημαίνω ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα που ψηφίσαμε, έχει τη σύμφωνη γνώμη των Υπηρεσιών, ενώ ψηφίστηκε και από τα Τοπικά Συμβούλια, στα οποία συμμετέχουν μέλη της αντιπολίτευσης. Ο κ. Χαϊκάλης μάς κληρονόμησε οφειλές ύψους 1,5 εκ. ευρώ. Αν προσθέσει κανείς και το 1 εκ. ευρώ που χάσαμε από τη μείωση των τελών παρεπιδημούντων, καθώς και τη μη καταβολής της τέταρτης δόσης της ΣΑΤΑ, ύψους 300.000 ευρώ περίπου, αντιλαμβάνεται ότι κάναμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου το χρέος να είναι χαμηλό, επομένως οι ισχυρισμοί του κ. Χαϊκάλη δεν έχουν καμία βάση” ανέφερε ο Δήμαρχος Λαγανά.
Τροποποιήσεις στον “ΘΗΣΕΑΣ”
Από ΄κει και πέρα, ο Δήμαρχος Λαγανά, Διονύσης Κομιώτης, πρότεινε κάποιες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ”, οι οποίες “πέρασαν” κατά πλειοψηφία.
Πιο συγκεκριμένα, και σε ό,τι έχει να κάνει με το 35% του προγράμματος, ο κ. Δήμαρχος ανέφερε τα εξής:
“Προτείνεται η απένταξη της μελέτης έργου “Υποστήριξη λιμενοβραχίονων-εκβάθυνση αλιευτικού καταφυγίου Αγ. Σώστη και διαμόρφωση άμεσου χερσαίου χώρου”, η απένταξη της μελέτης κατασκευής τοιχίου αντιστήριξης για τους δρόμους Καστέλλο-Λίμνης Κερίου και θέση Κρητικού του δημοτικού διαμερίσματος Κερίου, καθώς και η απένταξη της μελέτης ανάπλασης των παραλιών του Αγίου Σώστη. Το συνολικό ποσό των παραπάνω μελετών ανέρχεται στις 180.000 ευρώ και στη θέση αυτών των έργων προτείνω να ενταχθεί η αντικατάσταση τμημάτων στο δίκτο ύδρευσης του δημοτικού διαμερίσματος Λιθακιάς, με προϋπολογισμό 179.600 ευρώ” τόνισε ο κ. Κομιώτης.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το 45% του προγράμματος, ο κ. Κομιώτης πρότεινε την απένταξη της μελέτης για τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων των οικισμών Μουζακίου, Λιθακιάς και Παντοκράτορα (το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό 109.508 ευρώ), και πρόσθεσε πως το ποσό αυτό θα πρέπει να ενισχύσει τον προϋπολογισμό του προενταγμένου έργου: “Ολοκλήρωση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δημοτικού Διαμερίσματος Λιθακιάς”. Ο νέος προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει από 65.000 ευρώ στο ποσό των 223.704 ευρώ.




